Bra Trommis

Liveradio:

Radio Novas viktigste musikkprogram oppdager, overrasker og opplyser. Et sjangerløst aktualitetsmagasin for alle som vil høre ny nisjemusikk, intervjuer med viktige artister og grundige reportasjer.

Bra Trommiser:
Simen Sjølie
Anna Norderhaug
Marit Johansen
Nicolay Woldsdal
Christian Saude
Astrid Fruugard
Yordana Jakobsen
Tuva Myhre
Christian S. Hjelkrem
Øyvin Moxness Konglevoll

Bra Trommis sendes mandager 19.00 – 20.30.

Ukens Spilleliste:

Kontakt oss: bratrommis[at]radionova[dot]no
TwitterFacebook

Spilleliste Uke 36: Høyt og lavt

av Christian Saude, fredag 08. september 2017, kl. 11.34

Gikk du glipp av mandagens sending? Hør igjen for våre utvalg av musikk av både lav- og høyintellektuell art.

Les mer på Bra Trommis

Sziget dag 2 og 3: Kronisk syk, mislykka oppdrag og cashless

av Marit Johansen, fredag 01. september 2017, kl. 13.12

Om man drar til Budapest på partyfestival og unngår å sove det siste døgnet, står man i faresonen for å bli syk og sengeliggende i en uke og risikerer derfor...

Les mer på Bra Trommis

Roskilde, det er for vildt

av Marit Johansen, onsdag 30. august 2017, kl. 10.04

Spilleliste 28/08/2017: Nicolay, Marit og Tuva havnet plutselig på årets Roskildefestival. I mandagens sending fikk vi et gjenhør fra noen av artistene vi så i tillegg til et snodig, dog...

Les mer på Bra Trommis

Slik var Roskilde 2017

av Nicolay Woldsdal, mandag 28. august 2017, kl. 14.27

Bra Trommis sine utsendte oppsummerer ulike aspekter ved årets utgave av festivalen.

Les mer på Bra Trommis

Oslo Jazz finale - Groove og Surrealisme

av Simen Sjølie, lørdag 26. august 2017, kl. 13.14

Konsertrapport: Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz og Sidsel Endresen & Jan Bang avsluttet Oslo Jazzfestival med lekenhet og dystopi.

Les mer på Bra Trommis

Konsertuka 30 med Bra Trommis

av Yordana Jakobsen, søndag 20. august 2017, kl. 14.53

Uka gir deg muligheten til å oppleve kjente og kjære navn som Bjørn Eidsvåg og Thomas Dybdahl, men også mindre etablerte perler som Miss Tati, Fieh, Hvitmalt Gjerde, Pappasaft og...

Les mer på Bra Trommis

Kathy Drar Til Haiti

av Simen Sjølie, lørdag 19. august 2017, kl. 17.56

Spilleliste 14/08/17: Høstsemesterets første sending besto av intervjuer med øya-aktuelle The Mystery Lights, Mac DeMarco og Thee Oh Sees, og selvfølgelig masse ny musikk!

Les mer på Bra Trommis

Sziget dag 1: Atmosfære, fest og jævla Chainsmokers

av Marit Johansen, mandag 14. august 2017, kl. 17.17

Szigetfestivalen har allerede pågått siden onsdag, men vi var der og tok tempen i går. Det var mildt sagt overveldende.

Les mer på Bra Trommis

Fakk Øya. Vi skal til den særs inkluderende Szigetfestivalen

av Marit Johansen, onsdag 09. august 2017, kl. 15.27

Samtidig som vanlige Oslo-folk lesker seg i deilig Øya-rus, er det noen som heller avslutter sommern sin i Øst-Europa på Sziget Festival (Sziget betyr faktisk “øya”, lol!).

Les mer på Bra Trommis

Studentnyheter

Aliens & Autotune på Kongsberg Jazzfestival

søndag 16. juli 2017, kl. 17.46 · av Simen Sjølie for Bra Trommis

Morten Qvenild, Frode Grytten og lokale jazzere fra Kongsberg i bestillingsverket «Area 51».

Et av de første menneskene jeg gikk forbi da jeg kom til Kongsberg Jazz var den levende gitarlegenden John Scofield. «Shit, nå gikk jeg forbi John Scofield», tenker jeg mens Christian ikke legger merke til det fordi han er opptatt med å fortelle med ting om Kongsberg.

Etter å ha passert Scofield for tusende gang i det han kjøpte seg et eller annet på Elkjøp måtte jeg bare forsone meg med at det er sånn Kongsberg Jazz er, eller «jazzen» som folk sier her. «Jazzen» er en relativt liten festival i sentrum av en by som – som alle andre byer – har kulturhus, kirke, kjøpesenter, noen bruer og sentrumsgågate.

I tillegg til alt dette har Kongsberg en dritfin foss, masse brostein og et aktivt jazzmiljø gjennom jazzklubben Jazz Evidence og selvfølgelig selve jazzfestivalen. Derfor har det i løpet av de siste 20 årene kommet mange dyktige musikere fra Kongsberg: Susanna og hele Wallumrød røkla, Morten Qvenild, Tom Hasslan, Ivar Grydeland, Axel Skalstad, Hanne Hukkelberg også videre: lista er lang.

Bestillingsverket «Area 51» markerer 15-års jubileet til eks-mølle, nå helårs kulturscene, Energimølla. Med verket måtte pianisten Morten Qvenild godta et premiss om at besetning kun skulle bestå av musikere fra Kongsberg.

Valget falt på gitaristene Ivar Grydeland og Tom Hasslan og Hanne Hukkelberg på vokal. Forfatteren Frode Grytten er med på resitasjon, og kan berettiges med at han kommer fra en annen tidligere industriby, nemlig Odda.

Sjekk ut Qvenilds Personal Piano:

Grytten og Qvenild har en felles interesse for både musikk og litteratur, og fungerer fint sammen med sitt gjensidige fokus på det nære og evnen til å kommunisere stor tematikk på et varmt og personlig nivå. «Det er noko gale med tygdekrafta til Neil Armstrong», leser Grytten opp med stoisk ro, «landet som ikkje er», sier han med sin særegne stemme og dialekt.

Det har kanskje aldri vært så stappfullt på Energimølla som det var på denne konserten. Qvenild påpeker i løpet av konserten at han hadde blitt fortalt at onsdagsplassen på Mølla var en vanskelig gig, fordi folk hadde sagt at «der pleier det å værra glissent». Det stemmer åpenbart ikke lenger. Desto mer stas må det være at de lokale musikerne trekker best!

«Area 51» handler om mystikken rundt det gjennomkonspirerte forskningsområdet i Nevadaørkenen. Det er et helhetskunstverk med videoprojeksjon i tillegg til tekst og musikk. Jeg fikk dessverre ikke sett videoen, men teksten og musikken var absolutt nok i seg selv.

Musikken beveger seg lumskt fra et lavmælt og stakkato til et større sfæriske og pulserende sound, slik musikken til Qvenild ofte gjør. Denne bredden blir i stor grad muliggjort av instrumentet han har utviklet selv, The HyPer(sonal) Piano: En musikkstasjon med flygelet som anker og katalysator, macer, pedaler, vocoder og autotune, i tillegg til at det er han som styrer trommer og beats. Hukkelberg og Qvenild synger på engelsk og Frode Grytten leser på norsk. Macer og autotune møter banjo og steelgitar. På liknende måte handler tematikken i verket om møtet mellom det syntetiske og det organiske, mellom natur og teknologi.

Når mennesker begynner å fundere over disse møtene kjenner vi kanskje selv på en type eksistensiell krise, hvordan skal vi takle utvikling og ødeleggelse? Qvenild og Co takler det igjennom en ren og skjær refleksjon av denne forvirrede følelsen og underbygger både trygghet og fortvilelse. Møtet mellom teknologi og natur var forøvrig også temaet for bestillingsverket «Antropocen», som duoen Skrap komponerte til Moldejazz i fjor sommer.

Dette pop-jazz-americana-Frode Grytten-prosjektet håper jeg veldig på å få høre eller lese om igjen! For dette er et verk som tåler, fortjener og egentlig ber om å bli betraktet fler en kun én gang!
Sjekk ut Antropocen:

Les om Chick Coreas konsert

Foto: Flickr, Tommy Johansen og Jonas Adolfsen

Legg igjen kommentar:


Hva heter denne radiokanalen?


Repriser

Atom-feed